Отец Христофор Събев: Църквата няма да загуби, ако се почисти
Отец Христофор Събев: Църквата няма да загуби, ако се почисти / Дарик Габрово, архив
Отец Христофор Събев: Църквата няма да загуби, ако се почисти
49020
Отец Христофор Събев: Църквата няма да загуби, ако се почисти
  • Отец Христофор Събев: Църквата няма да загуби, ако се почисти

Отец Христофор Събев е български йеромонах, дисидент и един от първите активисти на СДС. Завършва немска езикова гимназия в Ловеч, след което учи във факултета по  физика към СУ „Св. Климент Охридски". През 1985 година завършва второ висше образование - Духовната академия в София Той е основателят на Комитета за защита на религиозните права, свобода на съвестта и духовните ценности, както и на християнския съюз „Спасение". За разпространение на позиви и нелегални за това време събирания, Христофор Събев е лежал в Софийския и Варненския затвор през 1988 и 1989 година.  Той е участник в работата на Кръглата маса и депутат от СДС в 36-тото Народно събрание.В момента е редовен докторант по квантова и оптоелектроника в Технически университет - Габрово.

Имат ли място свещениците с досиета в българската църква? Имате ли коментар на позицията, изразена от група интелектуалци в защита на Българската православна църква?

От БСП се чуват жални стонове от псевдодесиденти като Дърева, Иван Гранитски и други хора, които защитават кадри на Тодор Живков, въпреки че уж са се борили против живковизма. Това е фарисейско поведение, което Ботев е класифицирал като смешен плач. Защото Дърева, Орсов и Поптодорова, когато бях в 36-тото народно събрание и внесох законопрооект за Коледа да бъде официален празник, те гласуваха против - цялата им партия гласува против, въпреки че успяхме да го наложим това нещо  с гласовете на други партии. Какви защитници на вярата са, като гласуваха против връщането на имотите на църквата , имаше големи пререкания по този въпрос. Като имаме предвид, че още 90-та година върнах семинарията на кръглата маса от Черепишево - двореца на пионерите. Тогава според „Отечествен фронт" съм бил разплакал 6000 пионерчета, че съм ги бил изгонил . Въобще този смешен плач на така нар. защитници, че уж църквата щяла да бъде накърнена от махането на доносници.. . Предателствата са изобличени  в евангелията, които не скриват предателството на Юда Искариотски, а  не са ли предатели тези, които  като свещеници са били длъжни да пазят тайната на изповедта, а са докладвали на своите началници в службите. Няма да бъде разрушена църквата от махането на едни такива хора, защото помним прецедента, когато бяха отстранени гърците, които все пак са били вярващи хора - владици, от българските църкви и веднага се поставят епископи. Сега също има достатъчно около 12 епископи - от двата синода нови епископи. И веднага започват да функционират. Както и синода на Максим направи през 1992 г. - на мястото на т.нар. отлъчени владици, които след това се върнаха - постави управляващи епархиите епископи и ги направи митрополити. Така че нищо няма да се промени в лош смисъл, а точно обратното. Като обърна внимание, че има груба намеса на властта още 1949 г., когато се разработва програма от ДС как да контролира църквата и 50- та г. по тяхно нареждане се извършва смяна на Устава на църквата, не по каноничния път чрез църковно-народен събор, а чрез синодално решение. Все едно конституцията да се смени не от парламента, а от правителството, което е абсолютно неправомерно. Така че същите хора, поставени от властта са хвалели режима на Тодор Живков, отбелязвали са 40 г. църковен възход. Максим е дал разрешение да се разруши храм „Св. София" и Радко Радков чрез Людмила Живкова го спасява. Подарява Бачковския метох на Общ.съвет в Асеновград. Въобще извършени са предателства от тази висша ерархия, така че те не са спасявали църквата, а са изпълнявали нарежданията на своите началници. Затова е смешен този плач и тези хора трябва да се покаят. Църквата не загуби от разобличаването на еретици свещеници, така че няма да загуби и сега, ако се почисти , ако има катарзис.

Вие в момента сте отлъчен от църквата, нали така?

Отлъчен съм. Св. Йоан Златоуст е бил отлъчен от църквата, защото разобличавал синода и всички владици се събират и го отлъчват , но след 30 г. му изваждат мощите. И служим всеки ден неговата литургия и на Великден се чете неговата проповед - на отлъчения от църквата. Така че, това не е смущаващо. Смущаващо е, че процедурата с която ме отлъчиха, е абсолютно неправомерна. Според писмо, което сливенският митрополит е подписал и подпечатал, казва, че подписът му е сложен принудително и се отказва от него, тъй като не е гласувал. Значи те не са извършили процедурите като хората, но и в крайна сметка, че ченгета са ме отлъчили от църквата за мен не е фатално. Това е достойнство дори.

 В интервюто отец Христофор Събев коментира и въпроса с процедурата ин витро. Той говори за аварията в Чернобил, липсата тогава на позиция на църквата, както и за възможно друго вмешателство чрез имплантирането на микрочипове с финансовото число 666.

Целият разговор в прикачения файл