Отборът на Механото - на 1-во място по Гражданска защита в Габрово
Отборът на Механото - на 1-во място по Гражданска защита в Габрово / Дарик Габрово

Отборът на Професионалната техническа гимназия „Д-р Никола Василиади” спечели Общинското състезание по гражданска защита в Габрово. На него се явиха десет отбора от общински училища, като е имало още един, подал заявка, но не се е явил. На второ място, с 167 точки и само на три точки разлика от първенеца се класираха учениците от Природо-математическа гимназия „Акад. Иван Гюзелев”, а на трето – отборът-домакин от ОУ „Иван Вазов”. Всички деца бяха много активни и състезанието премина на много високо ниво, каза за Дарик гл.инсп. Йордан Христов от Гражданска защита.

Децата, от 7-ми и 8-ми клас, се състезаваха в теоретична и практическа част. В теоретичната, в продължение на 30 минути, решаваха тест от 30 въпроса, като първи завършиха учениците от ПМГ. В практическата част всички отбори преминаха през 10 учебни центъра, където действаха по сигнали на Гражданска защита, при сигнал за земетресение, оказване на първа помощ на пострадал при наводнение, окомплектоване и поставяне на противагази, херметизиране на помещение и др.

Победителите в състезанието ще участват на Областния кръг, който ще се проведе следващата седмица. Националният кръг на състезанието по гражданска защита ще бъде на в Русе на 12-14 май.