Отбелязват 150 години от основаването на Регионалната библиотека в Габрово
Отбелязват 150 години от основаването на Регионалната библиотека в Габрово / Дарик Габрово

150- годишнината от създаването на Регионалната библиотека "Априлов- Палаузов" ще бъде официално отбелязана  днес с Национална кръгла маса на тема "Съвременната библиотека между традиционните ценности и предизвикателства на бъдещето". В нея ще вземат участие библиотекари от цялата страна. Тя ще се проведе днес и утре в библиотеката на Технически университет в Габрово.

Специално за годишнината е подготвен летопис "Чети, брате, чети...". Тази вечер от 18 часа в Художествената галерия "Христо Цокев" ще бъде открита изложба, проследяваща развитието на библиотеката през годините. Тя е организирана съвместно с Държавен архив- Габрово, Регионалния исторически музей и Националният музей на образованието. Експозицията включва книги, периодика и документи, разкриващи пътя на развитие на библиотеката през годините.

"Габровци ще могат да видят дарителски свидетелства и портрети на някои от първите библиотекари. Благодарение на Националната Априловска гимназия в изложбата ще бъдат показани и маслени портрети на Васил Априлов и на Николай Палаузов, които са патрони на библиотеката", каза за Дарик директорът на библиотеката Савина Цонева.

През 1861 година в Габрово е основано "Българско народно читалище", с което се поставя началото на съществуването и на габровската библиотека- една от първите в страната. При основаването й книжната сбирка включва част от училищната библиотека, личната библиотека на Васил Априлов, пренесена от Одеса през 1858 година и съхранявана в Даскал Цвятковото школо, както и книги, дарени от габровци.

Фондът на Регионалната библиотека "Априлов- Палаузов" днес наброява 360 хил. тома, сред които книги, периодични издания, електронни носители на информация.