От днес се забранява разкопаването на улици, тротоари и паркинги
От днес се забранява разкопаването на улици, тротоари и паркинги / Darik news

От днес се забранява разкопаването на улици, паркинги, тротоари и озеленени площи за полагане на нови или ремонт на съществуващи подземни комуникации и съоръжения- водопроводи, канали, силнотокови и слаботокови кабели, топлопроводи и др.

Забраната на кмета на Габрово Томислав Дончев е във връзка с предстоящия зимен сезон и преустановяване работата на асфалтовите бази на територията на Община Габрово. Разрешителни за разкопаване на настилки и площи ще се издават само при отстраняване на неотложни аварии.

Възстановяването на настилките при аварийни ремонти трябва да се извършва в 7-дневен срок, включително и асфалтобетоновата настилка със студени асфалтови смеси.  

На основание чл. 74 от Закона за устройство на територията- за използване и опазване на улиците, тротоарите, площадите, пътищата, мостовете, подлезите, парковете, лесопарковете и уличните насаждения на територията на Община Габрово, се задължават физическите и юридически лица, извършвали строително-ремонтни  работи, свързани с разрушаване на улични и тротоарни настилки, да ги възстановят в срок до 30.11.2009 г.

За неизпълнение нарушителите ще бъдат санкционирани. Забраната за разкопаване влиза в сила от днес.