/ ThinkStock/Getty Images
С присъда от 1 ноември на Габровски окръжен съд, мъж от Севлиево е признат за виновен и осъден за това, че в периода от април 2015 г. до края на  февруари 2019 г. в града, като физическо лице, без надлежно разрешително от БНБ по Закона за кредитните институции, е извършвал по занятие банкови сделки, като предоставял кредити на различни лица при уговаряна и варираща по размер лихва.

В резултат на дейността си той е получил неправомерни доходи на обща стойност 2985,97 лв. За посоченото престъпление против кредитната система на извършителя е наложено наказание „лишаване от свобода“ за срок от 3 години, изпълнението на което е отложено с 5-годишен изпитателен срок, съобщиха от прокуратурата.

След акция в Сливен: Разкриха незаконна лихварска дейност

Подсъдимият е осъден да заплати в полза на държавата сумата от 2985,97 лева, представляваща равностойността на придобитото чрез престъплението. Освен това той е осъден да заплати на един от пострадалите, конституиран като граждански ищец и частен обвинител по делото, част от претендираното обезщетение за причинени от деянието имуществени вреди.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд-Велико Търново в 15-дневен срок.