Още едно дете е в приемно семейство
Още едно дете е в приемно семейство / Дарик Габрово, архив

Още едно дете е настанено в професионално приемно семейство от 11 януари. Приемното семейство е утвърдено от Комисията по приемна грижа към Регионална дирекция социално подпомагане - Габрово. Настаняването на детето и утвърждаването на семейството е част от дейностите по проект „И аз имам семейство".

Настаненото дете е на 1,6 годишна възраст  и е изведено от специализирана институция Дом за медико-социални грижи за деца - Габрово.

Процесът по опознаване и напасване на детето с приемното семейство продължи 4 седмици. Срещите са провеждани 3 пъти седмично. На тях присъства екипа по приемна грижа и наблюдава протичането, продължителността и подкрепя приемния родител. Важна роля в този процес има и Отдел „Закрила на детето" към Дирекция социално подпомагане - Габрово. Те изготвят доклад, план за действие и заповед за настаняване.

С професионалното приемно семейство е сключен договор за възлагане и извършване на социалната услуга „Приемна грижа".

По време на подготовката и в процеса по проучване и оценка, кандидатите за приемни родители преминават базово обучение за доброволна приемна грижа, както и допълнителна квалификация за професионална приемна грижа.