Осем филма от седем държави ще се борят за наградата на “Смешен филм фест”
Осем филма от седем държави ще се борят за наградата на “Смешен филм фест” / Фарик Габрово

 

Осем филма от седем държави ще се борят за Наградата на Община Габрово- бронзова статуетка с котка по време на "Смешният филм фест", който ще се проведе в Габрово от 7 до 13 октомври. Проявата има амбицията да възроди традициите на провеждания в Габрово преди години Международен фестивал на комедийния филм, но едновременно с това да го осъвремени и да привлече национално и международно участие.

В програмата са включени 13 игрални филма, един документален, две програми "Българска класическа анимация", едно представяне на книга и една изложба. В рамките на проявата ще бъдат показани два български детски филма- "Тринайстата годеница на принца" и "Патилата на Спас и Нели".

"Има серия от романтични комедии, има горчиво- смешни филми, има чисто сатирични, така, че зрителите ще се радват на голямо разнообразие", каза Калина Вагенщайн от фондация „Арт Офис", която е  съорганизатор на събитието. Филмите, които са включени във фестивалната програма са от България, Италия, Испания, Сърбия, САЩ, Русия и Германия.

Калина Вагенщайн обясни, че в програмата са предвидени Ден на българското и Ден на руското кино. На 11 октомври ще бъдат показани хитовите руски филми "Афоня" и "Наша Раша". Председател на журито ще бъде Александър Бородянски. Филмите ще се прожектират в обновената зала "Възраждане", а анимационните филми ще бъдат в Дома на хумора и сатирата". Входът за прожекциите е свободен.

"Много ми се иска този фестивал след години да достигне славата на други подобни фестивали по света и габровската котка смело да крачи из киносалоните", каза кметът на Габрово Николай Сираков. По думите му възстановяването на фестивала започна с няколко съпътстващи събития- гостуването на София Филм Фест и Пътуващото кино на Андрей Слабаков.