вятър
вятър / netinfo

Оранжев код за силен вятър е обявен за 17 март в област Габрово. От НИМХ предупреждават за възможни пориви на южния вятър между 25 и 30 метра в секунда.

В събота югозападният вятър ще усили още, особено в Източна България и в районите, в близост до северните склонове на планините. Максималните температури ще достигнат 20° - 25°, на отделни места и повече. Облачността ще е променлива, предимно висока и средна.

През нощта срещу неделя и в неделя от запад на изток ще превали, на места временно валежите ще са интензивни и значителни по количество, придружени и с гръмотевици. Възможни са и градушки. Силният югозападен вятър ще се смени с умерен северозападен, в източните райони - север-североизточен.

Ще започне бързо понижение на температурите, чувствително ще бъде в Северна България, особено в североизточните райони, където по-късно през деня в неделя дъждът ще се примеси със сняг. До средата на следващата седмица ще остане много динамично, с условия за валежи и силен вятър с променяща се посока, а застудяването от север ще продължи. В понеделник валежите ще са предимно от дъжд, по-слаби в сравнение с неделя. През следващите дни до четвъртък на места в Северна и по високите полета на Западна България дъждът ще се примесва и ще преминава в сняг, докато в Южна валежите ще са предимно от дъжд; там и температурите ще остават по-високи.

Подробна информация за времето днес и прогнозата за десет дни напред вижте на Sinoptik.bg