Определиха нивата на компетентност за областната болница
Определиха нивата на компетентност за областната болница / Дарик Габрово, архив

 

Нивата на компетентност на габровската областна болница вече са определени и тя получи разрешителното си за дейност. Според директора на стационара д-р Нели Савчева лечебното заведение е оценено високо.

Няколко са отделенията, които покриват най-високото, трето ниво за компетентност. Това са хирургично,ортопедично, реанимация, както и обединеното кардиологично отделение, включващо инвазивния сектор, кардиоревматологично и интензивно кардиологично отделения. Преструктурирането е било наложително, за да може да се покрие трето ниво на компетентност и така да се получи разрешение за дейност по инвазивна кардиология. Подобно обединение е направено и във вътрешните отделения, където са обединени  отделенията  по гастроентерология и ендокринология.

По думите на д-р Савчева всички промени са извършени, за да се покрият  високи нива на компетентност и гражданите от областта да имат възможност за лечение от повече и различни заболявания в габровската болница.  Останалите отделения на лечебното заведение покриват второ ниво на компетентност, ниво за областни болници. В хирургията е защитено второ ниво на компетентност за дейности по съдова хирургия, пластично възстановителна хирургия и детска хирургия. Отворено е отделение с пет легла по неврохирургия .

Радостен е и фактът, че стационарът е покрил изискванията за второ ниво на компетентност  по медицинска онкология.  Само две са областните болници в страната - в Габрово и в Добрич, в които може да се  извършва тази дейност. Д-р Савчева коментира, че вероятно  болницата не само ще запази обема дейност от миналата година, а и ще има по-голям.