Около 400 души се включиха в протеста срещу “Свидетели на Йехова” в Габрово
Около 400 души се включиха в протеста срещу “Свидетели на Йехова” в Габрово / Дарик Габрово

Около 400 души, водени от Великотърновския митрополит Григорий, взеха участие в протестното шествие срещу строежа на храм “Свидетели на Йехова” в Габрово. Началото беше дадено с тревожен камбанен звън от трите централни църкви. По-рано, в храм “Успение на Пресвета Богородица” дядо Григорий отслужи молебен и благослови подписка срещу строежа на храма. В нея до момента са се разписали близо 5 хиляди души.

 

В шествието най-масова се включиха членове на Атака, ВМРО и Гергьовден. С викове “Искаме ли секти? – Не!”, те преминаха през централните улици на града. Присъедниха се и представители на различни политически партии, Областният управител Светлозар Тодоров, игуменката на Соколския манастир майка Мелания, както и духовниците от всички православни храмове в Габрово. Специално за протеста бяха пристигнали членове на ВМРО и от други градове,

 

Шествието завърши пред сградата на Общината, където подписката беше връчена на кмета Томислав Дончев. Градоначалникът я прие, но заяви, че той е длъжен да спазва закона, независимо какви са неговите лични желания и желанията на народа. От Атака връчиха и протестна декларация срещу "Свидетелите на Йехова".

 

Сред протестиращите се чуха мнения, че щом не може със законови средства да се спре строежа храма, тогава ще бъдат намерени други начини.

 

Повече за протеста може да видите на "Теми в снимки"