/ iStock/Getty Images

На 20 август, от 9:00 до 15:00 часа се ограничава движението на транзитно преминаващите моторни превозни средства по път I-5 (E-85) Габрово-Шипка-Казанлък през прохода "Шипка", съобщиха от МВР.

Транзитният трафик ще се пренасочва по път II-55 - Прохода на Републиката, както следва:

- за пътуващите от Северна към Южна България - от Русе и Велико Търново през Дебелец - Прохода на Републиката - Гурково за Казанлък, Стара Загора и Бургас
- за пътуващите от Южна към Северна България - през Гурково - Прохода на Републиката - Дебелец за Велико Търново и Русе


Локалният трафик и идващите от запад превозни средства ще бъдат пренасочвани по път III-552 по маршрута: Габрово - Трявна - с. Белица - с. Вонеща вода - Прохода на Републиката и обратно.

Движещите се по път III-5004 - „Обход на Габрово и етапна връзка с път I-5 в посока връх Шипка се отклоняват при пътен възел „Дядо Дянко“ - през Габрово - по път III-552 и път II-55 през Прохода на Републиката.

В участъка Трявна-Вонеща вода водачите трябва да шофират с повишено внимание и стриктно да спазват поставената временна сигнализация, тъй като преминават през участък с ремонтни дейности.

В област Стара Загора движението на МПС ще се пренасочва към Прохода на Републиката по следния маршрут: път I-6 Калофер - Казанлък - път II-55 Гурково - Велико Търново и обратно. Пренасочването ще става при пътен възел „Мъглиж“ - връзката на път I-5 с I-6.

През прохода Шипка ще бъдат пропускани само автобуси и автомобили с участници и гости на събитието, както и организираният междуградски автомобилен транспорт.

Полицията в Стара Загора призовава гражданите и участниците стриктно да изпълняват разпорежданията на органите на реда.