Официално откриват Узана Поляна Фест
Официално откриват Узана Поляна Фест / Дарик Габрово, архив

С приветствия от министър Нона Караджова, министър Томислав Дончев и кмета на община Габрово -  Таня Христова, ще бъде официално открито днес в 10 часа второто издание на най- зеления фестивал в страната - Узана Поляна Фест - зелените идеи в действие.

 Игра, която позволява на малките сами да моделират жизнените си пространства, лабиринт на сетивата, дом от слама, инсталиране на вятърна перка, семинар за екологично образование за учители, работилница за свещи - са само малка част от десетки опции пред посетителите на уникалния по рода си фестивал. През уикенда се очакват над 2000 запалени по зеления начин на живот посетители от цялата страна да се съберат, за да обменят идеи, представят еко-иновации и инициативи и създадат безценни партньорства със себеподобни представители на зелената вълна.

Специално за фестивала, на Узана ще пристигне и електромобил, който ще демонстрира възможностите пред иначе петроло-зависимия ни свят. За феста ще пристигнат специалните и вече много редки породи като калоферската дългокосместа коза  и каракачанската овца - с тях пък посетителите ще опитат автентични млечни продукти и ще разберат какви са предизвикателствата пред традиционните български породи.

Над 200 човека от 60 различни организации, занаятчийски обединения и фирми са само участниците в програмата на Узана Поляна фест, който ще се състои в географския център на България над Габрово, за да представи алтернативите за един по-зелен живот. Инициативата е на Глобалния Екологичен Фонд и Програмата му за малки проекти, която финансира български проекти в сферата на устойчивото развитие за над 7 млн. щатски долара. Фондът се изтегля от България тази година и в голяма степен от българските институции зависи дали ще продължи програмата.

Шарената палитра на Узана и тази година е подплатена и със сериозна музикална програма: Миленита, PIF, Тъпани и Гайди, Кайно Йесно Солнце и много етно-фюжън импровизации.