Одобриха за финансиране проект на РТА Стара Планина
Одобриха за финансиране проект на РТА Стара Планина / Дарик Габрово

 

Проект на Регионалната туристическа асоциация „Стара планина" спечели финансиране по програма Леонардо да Винчи на ЕС. Разработката „Практика за иновативно управление на културно - историческото наследство" е сред най- успешните с обща оценка 97,00 точки, което го поставя на пето място сред всичките 69 одобрени проекти и на първо място сред кандидатурите на неправителствени организации. Проектното предложение има за основна цел повишаване на професионалната компетентност и уменията за управление на културно - историческото наследство на специалистите от културни институции, в това число музеите в регион Централна Стара планина.

Чрез реализацията на проекта българските специалисти от музеите ще усвоят иновативни умения в управлението, маркетинга и промоцията на културно - историческото наследство, ще се запознаят с дейности и методи на проучвателна и интерпретативна работа в културните институции, ще изучат успешни практики за консервация на недвижими паметници на културата и развитие на капацитет за сътрудничество с благотворителни организации за опазване на наследството и за активизиране на местните общности.

Общата стойност на одобрения за финансиране проект е 28 716 евро. Разработката е с продължителност 12 месеца и е с акцент върху организирането на обучителна практика в Шотландия за 10 специалисти от музеи и културни институции и екскурзоводи от регион Централна Стара планина.

Триседмичната практиката ще се проведе в района на Единбург и Глазгоу през месец април 2011 г. Участниците ще практикуват в няколко музейни институции и ще общуват със специалисти от благотворителни тръстове, туристически атракции и защитени територии. Практиката в Шотландия ще бъде сертифицирана.

Приемащ шотландски партньор  е "Arch Network". Изборът на шотландската организация ARCH е следствие от четиригодишното ефективно партньорство с РТА „Стара планина" по проекти за мобилност. Подборът на 10-те  участници ще се извърши на база езиковата и общата професионална  подготовка на кандидатите.