Одобриха библиотеките по Програма „Глоб@лни библиотеки-България
Одобриха библиотеките по Програма „Глоб@лни библиотеки-България / Дарик Габрово

 

Пет библиотеки от Габровска област са одобрени за Етап 2010 на Програма „Глоб@лни библиотеки-България". Компютърно оборудване и периферна техника за ползване от граждани и обучение за своите служители ще получатбиблиотеките при народно читалище „Светлина" - Жълтеш, НЧ „Васил Левски" - Яворец, НЧ „Сполука" - Душево, НЧ „Възраждане" - с. Петко Славейково и НЧ„Климент Охридски" - с. Сенник.

Предстои оценка на готовността на целевите библиотеки да приемат  оборудването, съобразена със следните условия: окабеляване, като мощността на електрическата мрежа да е съобразена с броя на устройствата; наличие на интернет в библиотеката; изградена локална информационна и електрическа мрежа; ремонтирани помещения; подходящо отопление и климатизация; осигурени бюра или маси и столове за всяка работна станция.

 Библиотеките са избрани след преценка на изпълнението на основните им задължения и работата им с общността в последните години.

При избора на целевите библиотеки е следван принципът за балансирано географско покритие. През 2009 г. девет обществени библиотеки от Габровска област бяха одобрени за включване в „Глоб@лни библиотеки - България".

Общият бюджет на програма „Глоб@лни библиотеки - България" е 50 милиона щ.д., което включва 15 милиона щ.д. грант от Фондация „Бил и Мелинда Гейтс", дарение на софтуерни продукти на стойност 6 милиона щ.д. от Майкрософт, както и насрещно финансиране на стойност 29 милиона щ.д. от централния и местните бюджети в България.