Оценката на програма „Еразъм+“ през 2016 г. е поверена на Андрей Новаков
Оценката на програма „Еразъм+“ през 2016 г. е поверена на Андрей Новаков / Андрей Новаков, личен архив

Евродепутатът Андрей Новаков поема оценката на програма „Еразъм+“. Това съобщиха от офиса на Новаков в Габрово.

Той бе избран за вносител на становище от Комисията по бюджети в Европейския парламент по най-успешната програма за младежка мобилност на ЕС. Становището ще обхваща постигнатите резултати и ефективността на правените разходи по програмата. Документът, чийто автор ще е евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП, е планиран да бъде разгледан в началото на 2016.

По рано през година в Европейския парламент Новаков предложи разширяване на „Еразъм+“, така, че младите предприемачи да могат да пътуват свободно в цял свят със стипендия от ЕС. Евродепутатът участва и в екипа по преговори за бюджет 2016, в който бяха заделени 30% повече пари за програма Еразъм+, като за следващата година тя ще разполага с €1.8 млрд.

„Еразъм+“ е най-успешната в ЕС инициатива за мобилност в образованието, обучението и предприемачеството. Тя обединява всички предишни младежки програми на ЕС, като до 2020 година разполага с над €14.7 млрд. и ще обхване 4 милиона европейци.

Програмата е важна за България, като по нея могат да кандидатстват всички публични или частни организации, които развиват дейност в областта на образованието, обучението, младежта и спорта. Институциите могат да кандидатстват за финансиране на проекти за мобилност с учебна цел, както и за стратегически партньорства.