Общински съвет прие тегленето на инвестиционен кредит от Общински пътнически транспорт
Общински съвет прие тегленето на инвестиционен кредит от Общински пътнически транспорт / Дарик Габрово

 

Общинските съветници в Габрово одобриха на днешното си заседание параметрите на инвестиционния кредит на "Общински пътнически транспорт". Кредитът е за закупуване на два градски нископодови автобуси, оборудвани за трудноподвижни лица със седящи места от 38 до 40 и стоящи места от 60 до 65. Освен това ще се закупи един 50- местен междуселищен автобус, GPS системи и камери за видеонаблюдение.

Размерът на кредита е до 100 хил. лева, а срокът за изплащане- до 60 месеца. Обезпечение ще бъдат дневните парични обороти, дълготрайни и краткотрайни материални активи, обект на инвестиционната програма и ипотека върху дълготрайни материални активи на дружеството- общежитие на ул. "Генерал Николов" 13.

Управителят на дружеството Даниел Попандреев поясни, че лихвата по кредита варира между 9 и 11 %, а оскъпяването му е в размер на около 25 %. Според него нововъведенията като GPS системи и камери за видеонаблюдение ще доведат до по- голяма точност при изпълняването на курсовете и контрол върху източването на горива.

По думите му със закупуването на автобусите ще се генерира икономия от около 500 литра нафта на месец. Общинските съветници одобриха инвестиционния кредит на дружеството с 32 гласа "За", 1 "против" и 1 "въздържал се".