Община Севлиево подаде документи за отпускане на безлихвен заем от ПУДООС
Община Севлиево подаде документи за отпускане на безлихвен заем от ПУДООС / Дарик Габрово, архив

Община Севлиево кандидатства за отпускане на безлихвен заем в ПУДООС /Предприятие за управление на дейностите по опазване на околната среда/, за осигуряване на средства за разработване на инвестиционен проект за обект "Реконструкция на довеждащ водопровод до ПСПВ "Стоките" и източен водопроводен клон за питейна вода".Обхватът на работния проект включва два подобекта, които са едни от най-проблемните трасета на водоснабдителната инфраструктура:     довеждащ водопровод от изравнител 4000 м3 след ВЕЦ "Видима",  гр.Априлци до ПСПВ „Стоките" - етернит ф 400 и дължина около 20 500 метра и източният водопроводен клон от ПСПВ „Стоките" до разпределителна шахта при с.Буря - с.Добромирка  етернит ф 546 и дължина приблизително 33 000 метра;

Целта на проектното предложение и да се  възстанови водоплътността на посочените водопроводи, като се удължи полезният  живот с 50 години чрез реконструкция  на (етернитовите) тръби с полиетилен. На местата, където е възможно, реконструкцията ще бъде извършена по безизкопен начин.

Влезлите в експлоатация около 1965 г., азбестоциментовите (етернитови) водопроводи предмет на настоящото проектиране са силно амортизирани, с изтекъл експлоатационен период и  негодни каучукови уплътнители. Това се явява и основната причина за  големия брой аварии по тях. Трасетата на водопроводите  преминават през територията на общините Севлиево, Габрово и Априлци, като захранват и с. Янтра от община Дряново, което го определя като обект от регионално значение. Осъществяването на проекта ще доведе до подобряване на водоснабдителната инфраструктура и намаляване на експлоатационните разходи за нейната поддръжка, както и подобряване жизнения стандарт на населението, ползващо инфраструктурата. Подаденото заявление е първият етап от поредицата действия, които предприе Община Севлиево за справяне с водната криза.