Община Габрово с призив „В града без моята кола!“
Община Габрово с призив „В града без моята кола!“ / Kmeta.bg

За осми пореден път община Габрово ще бъде на картата на Европейската седмица на мобилността с апел „В града без моята кола!“. Кампанията се организира ежегодно от 2002 година насам и кулминацията й тази година е на 22 септември. Нейната цел е акцентиране на вниманието на гражданите върху алтернативите на автомобила и окуражаване на европейските местни власти за въвеждане и популяризиране на мерки за устойчив транспорт.

На 19 септември служителите на Община Габрово ще дадат своя пример като изберат велосипеда или ходенето пеша за свой път до работното място, с което призовават всички жители на града да дадат почивка на своите автомобили в празничния за България 22 септември.

Да направим крачка към едно по-зелено Габрово и дадем своя зелен отпечатък в рамките на европейската седмица на мобилността! А ако пътуването ви с автомобил е неизбежно, споделете го и поканете своите съседи, познати или колеги!

Пословичната габровска спестовност ще бъде утвърдена с икономия от разхода за гориво и ден по-малко амортизация за вашето превозно средство. Градът ни поне за ден ще стане малко по-тих без грохота на автомобилните двигатели, изминатият пеша път ще бъде дар за сърдечния ви тонус, а и със сигурност ще срещнете поне едно приятелско „Добър ден“, което да внесе усмивка в деня ви.

През 2014  г. Европейската седмица на мобилността протича под мотото „Нашите улици, нашият избор“. Кампанията е  фокусирана върху  търсене на адекватни решения относно инфраструктура за колоездене и пешеходство, намаляване на трафика, подобряване достъпа до транспорт и повишаване осведомеността относно устойчивото поведение на пътуване.

Своето участие са заявили близо 2000 града от 42 държави, които ще напомнят на своите жители за нуждата от съпричастност в грижата за околната среда и значението на щадящо природата решение при избора ни на средство за транспорт.

Седмицата за насърчаване на европейската мобилност е отворена и към неправителствените организации. Повече информация за мащаба, добрите практики и  събитията в рамките на кампанията може да откриете на официалната страница: http://www.mobilityweek.eu/