Обявиха кастинг за булка на Рачо Ковача
Обявиха кастинг за булка на Рачо Ковача / Община Габрово

Община Габрово насрочи кастинг за булка на Рачо Ковача за 10 май. Кръглата сцена в центъра на Габрово е избрана за място на събитието, което започва в 18:00.

От кандидат-булките се очаква "да са в добро здраве и разположение на духа, да откликват подобаващо на поставените задачи и отправените от журито предизвикателства", като организаторите обещават да не се излиза от зададените в обявата рамки.

"Ние ще им посвирим, те ще ни потанцуват. Терлиците са от нас", обещават още
организаторите, които са наясно с утвърдената с годините практика габровци да танцуват толкова тихо, че да чуват севлиевската музика, за да се спестят парите за наемане на музиканти.

"Ние ще питаме, те ще отговарят. От нас - ветрилото, от тях - умението да си веят с него. От нас - охлювените черупки, от тях - манджата, от нас котките и ножиците, от тях - отрязаните опашки! Няма страшно, котките ще бъдат упоени! И... в онази част с „огледалце, огледалце..." очакваме не само булките, но и вие - стига да не сте мъже, да сложите червило на най-усмихнатите устни", призовават организаторите от Община Габрово.

Според една от най-разпространените легенди Габрово е основан именно от Рачо Ковача преди около 250 години.