Областният управител упражнява контрол върху актове на местната власт
Областният управител упражнява контрол върху актове на местната власт / DarikNews.bg, архив

Право и задължение на областния управител, уредено по Закона за администрацията и Закона за местното самоуправление и местна администрация, е упражняването на контрол за законосъобразност върху актовете издадени от кметовете на общините и общинските съвети. Това се казва в позиция на Николай Григоров, разпространена от пресцентъра на областната администрация.

В конкретния случай областната администрация, в качеството си на орган, упражняващ административен контрол за законосъобразност е счела, че издадените актове на общински съвет — Севлиево, с които се определя размерът на такса битови отпадъци и се приема тяхната план - сметката, не отговарят на материален и процесуален закон, което обуславя необходимостта от тяхното връщане за ново обсъждане от компетентния орган. Законът ясно, категорично и недвусмислено е посочил сроковете, в които областният управител упражнява контрол за законосъобразност.

Именно тези срокове са спазени от страна на Областна администрация.

Общинската администрация е следвало да съобрази сроковете за административен контрол на издадените от съвета актове и да предвиди възможността за санирането им, при евентуално връщане на решението от контролния орган. Ако тази преценка беше направена въпросните решения нямаше да бъдат приемани в последния месец на годината с оглед ограниченията заложени в Закона за местните данъци и такси. Още повече, че решенията касаят широк обществен интерес и формира значителна част от приходите на общината. В този ред на мисли не приемаме обвинението за поставяне на общинския съвет „пред свършен факт”.

Некоректно е да се манипулира обществено мнение чрез местните медиите, като се тълкува обоснованост и законосъобразност на даден акт, направено от заинтересована страна, какъвто в случая е кметът на общината и общинската администрация. Безспорно всеки има право да изразява мнение и да защитава позиция, но нека тази позиция и това мнение бъдат изразена пред определения в закона орган какъвто е Административният съд, а не местната преса.

В заключение обществеността следва да е наясно, че областният управител упражнява административен контрол за законосъобразност, като при преценка може да върне даден акт за ново обсъждане, но няма правата за неговата отмяна. Отмяната на даден акт като незаконосъобразен или нищожен се извършва единствено от компетентния съд. Увереността на кмета на общината и общинския съвет в законосъобразност на приетите решения, не би следвало да притеснява местното самоуправление за възможността от приложение на приетите актове.