/ Областен управител Габрово

Областна администрация - Габрово вече предлага нова административна услуга заверка - APOSTILLE. Считано от 01.01.2019 г. удостоверяването с APOSTILLE  на документи, издавани от кметовете и общинските администрации, ще се извършва от областните администрации в Република България.

До сега заверката се правеше само от Министерство на външните работи, но това утежнява процеса за всички, които имат нужда от тази услуга.

Дейностите по приемане и предаване на документите на гражданите се осъществява по реда за административното обслужване, определен в Областната администрация. В Центъра за услуги и информация се подава заявление по образец за издаване на удостоверение APOSTILLE на приложен към заявлението документ.

Настоящата промяната е в резултат на една от мерките, инициирани през 2017 г за подобряване на административното обслужване и намаляване на административната тежест за гражданите, реализирана със Закона за допълнение на Закона за ратифициране на Конвенцията за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични актове, с който се допълва Декларацията по чл. 6, ал.1, като се оправомощават областните администрации да издават удостоверението по чл.3, ал. 1 от Конвенцията за документи, издавани от кметовете и общинските администрации.

Апостилът е специално удостоверение с печат за заверка (легализиране) на документ от държавата, в която документът е издаден. Притежаващите апостил документи се освобождават от всякаква допълнителна форма на легализация в държавите, които са страни по Хагската конвенция от 1961 г.