Обичаят Герман ще покажат днес в Етъра
Обичаят Герман ще покажат днес в Етъра / netinfo

Днес в Етъра край Габрово ще бъде направена за първи път възстановка на обичая Герман. Германджо, Гьорги, Дюрманджо, Калоян, Кабаиван - обичай за дъжд, познат предимно в Северна България, отчасти и в Южна Бългаия. Изпълнява се в деня на обичая Пеперуда (винаги след него). Участници са момичета (често обредните лица, участвали в пеперуда), в по-редки случаи - възрастни жени. Те приготвят основния обреднен реквизит - обредна кукла от кал, глина или пръст от речния бряг с размери от 20 до 50 см.

Фигурката, наричана също Герман, изобразява гол мъж с ясно очертани мъжки полови белези и се възприема като мъртвец (със скръстени на корема ръце). Готовата обредна фигурка поставят върху керемида, дървена бухалка за пране или в сандъче, сковано за случая.

Окичват я с цветя и я погребват, спазвайки всички важни моменти на погребалния обичай. На третия, деветия или четиридесетия ден изравят фигурката и я хвърлят във водата. Позната е и друга форма на обичая Герман - за суша, при която обредната фигура се прави от метла.