Обезщетяват 600 собственици на имоти по трасето на обходния път на Габрово
Обезщетяват 600 собственици на имоти по трасето на обходния път на Габрово / DarikNews.bg

Предстои уведомяването на около 600 собственици и изплащане на обезщетенията, свързани с отчуждаването на имоти във връзка с реализацията на проекта за обходен път на Габрово.

Той включва строителството на участък от 23,25 км, етапна връзка на обхода със съществуващия път І-5 (3,1 км) и изработването на разширен идеен проект за тунел под връх Шипка.

От Агенция пътна инфраструктура съобщават, че изпълнението на първият участък - рехабилитацията на 7,6 км от съществуващия път, завърши в края на 2013 г.

Участъкът започва от кръстовището след село Донино, от което обходният път се отделя от път І-5 Велико Търново – Габрово и завършва преди пътен възел „Поповци” на път II-44 Севлиево – Габрово.

На обекта са извършен ремонт на пътната конструкция, ремонтирани са моста над река Янтра и надлеза с общинския път за село Велковци. Подобрено е отводняването на пътната настилка.

По цялото трасе е положен нов асфалтобетон, поставена е нова хоризонтална маркировка, монтирани са нови пътни знаци.

Съществено са завършили строително-монтажните работи и по втория участък с дължина 3,2 км. Извършена е рехабилитация и реконструкция на съществуващия път.

Трасето минава западно от кв. „Войново“ и завършва при с. Чехлевци. Третият, четвъртият и петият етап са изцяло ново строителство. Третият участък /5 км/ е от пътното кръстовище с път III-4404, с. Чехлевци до п. в. „Дядо Дянко“ в Габрово.

Четвъртата отсечка /4,1 км/ е от п. в. „Дядо Дянко“ до кв. „Радецки“. Предвижда се и изграждането на етапна връзка на обходния път на Габрово с Шипченския проход /3,1 км/.

В петия етап е строителството на участък от 10,5 км - пътна част с 6 виадукта и 5 тунела, включително и  тунела под Шипка с дължина около 3,2 км. Той е предвиден за периода до 2020 г.

Изпълнител на обходния път на Габрово е Консорциум ПСВТ, в който са: „Хидрострой“ АД, „Пътни строежи – Велико Търново“ АД, „Пътинженерингстрой – Т“ ЕАД. Договорът за строителство е за 92 940 000 лв. с ДДС.

Строителният надзор осъществява ДЗЗД „Обединени консултанти“ с партньори: „Трансконсулт БГ“ ООД, „Рубикон Инженеринг“ ООД и „Трафик Холдинг“ ЕООД. Стойността на договора е 1 096 032 лв. с ДДС. Авторският надзор е на „Пътпроект“ ЕООД. Техният договор е за 116 640 лв.

Обходният път на гр. Габрово е част от Трансевропейски транспортен коридор ІХ Букурещ - Русе - Димитровград - Александруполис и е възлова точка при движението в посока Север – Юг.

Чрез него се осъществява преминаването през Стара планина в централната част на България. Основните транспортни направления, които ще обслужва обектът са: Русе – Велико Търново – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа) и Оряхово – Севлиево – Шипка – Стара Загора – Свиленград (Маказа).