Няма проблеми в организацията при спешно настаняване на лица с психични разстройства
Няма проблеми в организацията при спешно настаняване на лица с психични разстройства / netinfo
Няма проблеми с настаняването на лица с психични разстройства в Севлиевската психиатрична болница. Възможно е да са възниквали единични конфликтни ситуации между медици от Спешна помощ, психиатри или лекари от стационара, но организацията е уточнена. Това каза в интервю за Дарик директорът на Регионалния център по здравеопазване д-р Петър Стефанов, който е и председател на Областния съвет по психично здраве. На неговото последно заседание е бил обсъден точно този въпрос.

Спешното настаняването става с разрешението на директора на психиатричната болница според изискванията на Закона за здравето. Ако някой се почувства застрашен или прецени, че лицето представлява опасност за себе си или за околните, може да подаде сигнал в Центъра за спешна медицинска помощ или Полицията.

Медиците от центъра при възможност организират консултация с психиатър от специализирана практика, ако не, лицето се транспортира до психиатричната болница, където се извършва преценка на състоянието му от дежурния специалист и се прилага възможността за 24-часово задържане, а впоследствие и за 48 часа, докато районният съд вземе решение по случая.