НП Централен Балкан- партньор по нов проект
НП Централен Балкан- партньор по нов проект / netinfo

По проект „Опазване на царския орел и ловния сокол и на ключовите за тях места от мрежата Натура 2000 в България” е партньор Дирекцията на Национален парк “Централен Балкан”. Проектът е с продължителност 5 години и е на обща стойност 2 045 756 €. Той се изпълнява от Българското дружество за защита на птиците. Партньори от българска страна са Парковата дирекция на Национален парк “Централен Балкан” и Сдружението „Фонд за дивата флора и фауна”.

 

Международни партньори са Кралското дружество за защита на птиците - Великобритания и BirdLife Hungary. Разработката предвижда създаване на условия за запазване на популацията на световно застрашените видове – царски орел и ловен сокол, включени като приоритетни в Директивата за птиците на Европейския съюз.

 

Друг основен акцент на проекта е опазването и ефективното управление на ключови територии за размножаване и хранене на царския орел и ловния сокол, каквито са тревните екосистеми. Като цяло дейностите по опазване и поддържане на местообитанията на царския орел и ловния сокол ще допринесат за подобряване на природозащитния статус и на трети световно застрашен вид – европейският лалугер.

 

В резултат от дейностите по проекта ще бъде събрана и обработена информация, както за двата основни вида птици, така и за техните местообитания (тревните съобщества и пасищата) и за техните жертви – лалугерите. Предстои да бъдат разработени детайлни мерки и препоръки за дългосрочното им съхраняване.