Ново читалище ще се учредява днес в Габрово
Ново читалище ще се учредява днес в Габрово / Дарик Габрово

Учредителното събрание на Народно читалище "Хлебна къща" ще се проведе днес от 11 часа в Ритуалната Зала на Община Габрово. Събитието се организира от най-новото културно средище и първо по рода си в България, Хлебна Къща Св. Христофор. От неправителствената организация днес ще отбележат и първото за града честване на един от най-големите местни светци Свети Дамаскин Габровски. Бъдещото читалище ще се намира в квартал Падало, където досега не е имало такова.

Читалището ще предлага нови  дейности за деца, младежи и възрастни, които ще могат да месят и пекат празнично украсени хлябове в дървена пещ. Там ще се организират и културно-артистични и духовни дейности като изработка на гайтани, шиене на бижута и апликации, предмети от глина, правене на кадилници и свещници, икони и дърворезба.

В чест на Св. Дамаскин Габровски и по повод на Учредителното Събрание, от Хлебната Къща са приготвили изненади от дървената пещ на Читалището. Предвидено е още да има четене и коментар върху житието на Светеца.

Предвидено е да се прожектира документален филм от различни страни от Латинска Америка на подобни на читалищата културни центрове. Основател на Хлебната Къща в Габрово е Надежда Савова. Тя работи в глобална мрежа на национални сдружения от културни центрове, наречена Международен съвет на самодейните средища.