/ Областна управа - Габрово
Новият областен управител на Габрово инж. Мария Башева – Венкова встъпи в длъжност. Церемонията по приемственост се състоя в Заседателната зала на Областната администрация - Габрово. Досега действащият областен управител Кристина Сидорова предаде символа на държавността - бронзов лъв, изработен от габровския скулптор Адриан Новаков.

Сидорова благодари на екипа на Областната администрация за постигнатото до момента и на заместник областния управител Андрей Николов, който бе освободен от длъжност.

Сидорова пожелава на Мария Башева устрем и да постига с лекота целите си в Областна администрация. Област Габрово има огромен потенциал и знам, че с екипа на администрацията и уменията на областния управител той ще се разгърне, за да се превърне региона в още по-прекрасно място за живот“, каза още Кристина Сидорова.

Осем нови областни управители назначи правителството

Мария Башева – Венкова приветства екипа и посочи, че именно в Областна администрация е прекарала най-смислените си и ползотворни години.

„Осъзнавам, че поемам областта в изключително трудна обстановка - в икономически, политически и социален план. Човек винаги има избор - да бездейства, да се оплаква и недоволства или да се опита в трудната ситуация да направи нещо полезно, градивно, позитивно. Надявам се с вас, екипа на Областна администрация, да успеем да работим успешно, ползотворно, в полза на областта ни. Благодаря на досегашните областен и заместник областен управители - в тяхно лице виждам подкрепа и приятелство, а кабинетът на областния управител винаги ще бъде отворен за тях - за разговори, идеи, инициативи, проекти“, посочва в своето обръщение новоназначеният областен  управител.

Досегашният областен управител на Габрово Кристина Сидорова бе назначена на 4 август 2022 г. На 12 юни тази година Сидорова, заедно с други областни управители, подаде оставка от поста.

Новият областен управител Мария Башева - Венкова е завършила Националната Априловска гимназия. Била е член на Областен обществен съвет за превенция и противодействие на корупцията към Областна администрация – Габрово, консултант е към Камара на строителите в България, има управленски опит в строителния сектор. Работила е като експерт в дирекция Природен парк „Българка” и в Областна администрация – Габрово. Магистър е по технически  и стопански науки от Технически университет – Габрово.

Кабинетът назначи на 28 юли осем нови областни управители -  на Бургас, Велико Търново, Габрово, Пазарджик, Разград, Русе, Смолян и Шумен.