Николай Младенов: решението за АЕЦ е чист популизъм
Николай Младенов: решението за АЕЦ е чист популизъм / netinfo

Решението на Народното събрание в подкрепа на рестарта на спрените реактори на АЕЦ "Козлодуй" е "чист популизъм", смята членът на Европейския парламент Николай Младенов от ЕНП-ЕД – ГЕРБ. По думите му основният въпрос е как България да си осигури да не е енергийно зависима само от един източник на енергийни ресурси. Младенов предложи няколко варианта това да се случи - "с повече тръби, с по-ефективна енергийна индустрия, с по-големи хранилища и с терминал за втечнен газ". Според десния евродепутат засегнатите от кризата страни трябва да търсят компенсации от Русия, а не от ЕК.

Николай Младенов участва на 26 януари в 90-минутна онлайн-дискусия с читатели на Портал ЕВРОПА от различни държави-членки, посветена на външнополитическите предизвикателства пред Европейският съюз. Чатът е част от проекта "Сега-взаимодействаме с Европейския парламент!", финансиран от ЕП. Над 60 души от целия ЕС се включиха в чата. В разговора с множество въпроси участваха и журналисти.

На въпрос дали според евродепутата определени политически сили не се опитват да провокират в българското общество ненужен евроскептицизъм, Младенов отговори: "Много е опасно да се наслагва евроскептицизъм! С каквито и цели да се прави това, всеки евроскептицизъм е прикритие за нежелание и неспособност да се решават реалните проблеми. Пак някой друг е виновен!"

Евродепутатът от ГЕРБ заяви още веднъж своето желание да работи за решаване на проблема с таксите на "Дунав мост", "...защото намаление с 25% не отразява реално парите, които държавата инвестира в моста".