Незаконна сеч в държавни и манастирски гори край Дряново
Незаконна сеч в държавни и манастирски гори край Дряново / Dariknews.bg, архив

Две гори край Дряново, собственост на Дряновския манастир „Свети Архангел Михаил", и съседните им държавни гори са съсипани с бракониерска сеч.

Откритието направил екип горски инспектори от Регионална дирекция на горите във Велико Търново и служители на Държавното горско стопанство в Плачковци.

Проверяващите се натъкнали на масовата незаконна сеч още на 14 юли т. г., съобщиха от РУГ - Велико Търново. После, при четиридневната проверка, приключила на 19 юли, горските конста- тирали отсичането на 631 дървета с общ обем от 349 кубични метра дърва за огрев.

400 дървета са изсечени незаконно край Дряново

За случая веднага е уведомено Районното управление „Полиция" в Дряново. От Районната прокуратура в града съобщиха за „100 вести", че вече има образувано наказателно дело. Разследващи полицаи са направили оглед на место- произшествието - започнато е замерване и описване на нарушенията.

По неофициална информация случаят с тази сеч е класически - взема се разрешение за някаква част от гората, а се отсича всичко наоколо. Засега горските са съставили осем констативни протокола.

Представиха анализ за състоянието и опазването на горските територии в област Габрово

Всичките са за извършване на дърводобив без позволително за сеч на немаркирани с контролна горска марка 228 дървета с обща кубатура от 163 кубични метра дърва за огрев в църковните гори, както и на незаконно от- сечени 403 дървета с обща кубатура 186 куб. м дърва за горене в съседните държавни горски територии.

Съставени са и два акта за установени административни нарушения по Закона за горите на водачи на товарни автомобили.

Източник: вестник 100 вести