„16+1“
„16+1“ / Областен управител Габрово

Областният управител Невена Петкова присъства на бизнес форум, съпътстващ седмата Среща на държавните и правителствени ръководители на страните от Централна и Източна Европа и Китай, който се проведе тази събота София.

Основната цел на форума „16+1“ е да задълбочи търговските връзки и икономическото сътрудничество между държавите участнички и да насърчи двустранни и многостранни партньорства. Между България и Китай бяха подписани десет двустранни документа за насърчаване на икономическото и търговското сътрудничество в сферите на: енергетика, малки и средни предприятия, наука и технологии, земеделие. Рамково споразумение беше подписано и за сътрудничество при реализиране на тунела под връх Шипка, АМ „Хемус“, АМ „Черно море“, АМ „Русе-Велико Търново“, скоростен път „Видин – Ботевград“ и други приоритетни за страната ни обекти. 

В рамките на инициативата, която се проведе в София, беше договорено и създаването на Глобален център за партньорство на държавите от Централна и Източна Европа и Китай. С това се цели съвместните проекти за сътрудничество да получат много по-силен напредък, а китайските предприемачи да имат по-голям стимул за инвестиране както в страната, така и в другите европейски държави. Бъдещият център трябва да подпомога навлизането на китайски компании, участието им в търгове и процедури в рамките на ЕС, за да не стига до наказателни процедури и провалени сделки.