„Нарисувай габровския влак 2” - една кампания за популяризиране на железопътния транспорт
„Нарисувай габровския влак 2” - една кампания за популяризиране на железопътния транспорт / trainspotters.tk

Екипът на „Железниците Днес” стартира конкурс за детска рисунка на тема „Нарисувай габровския влак 2” – част от Кампанията за популяризиране на железопътния транспорт в Габровския регион.

Поредната ни акция този път е насочена към най-малките пътници на Националния железопътен превозвач. Те ще имат възможност да покажат таланта си в областта на изобразителното изкуство, като същевременно ще се запознаят по-отблизо с особеностите на най-екологичния транспорт – железопътния.

Участниците в конкурса ще бъдат разделени в две възрастови групи: едната обхваща деца на възраст до 7 навършени години, а другата – от 8 до 14 навършени години. Творбите ще се приемат на билетната каса в жп гара Габрово в периода 22 април – 28 май 2015 г. в часовете от 7:00 до 10:50 и от 12:00 до 19:00.

Приемат се всякакви рисунки на железопътна тематика, независимо от стила, формата, използваните техника и материали. Необходимо е всеки автор да напише на гърба на своето произведение името си и телефон за връзка.

Петчленно жури, председателствано от габровски художник, ще отличи най-сполучливите творби. В състава на журито влизат още един габровски художник, началника на билетните каси на жп гара Габрово, началника на самата гара и представител на „Железниците Днес”. Обявяването на победителите в двете възрастови групи ще се състои на 31 май от 11 часа пред зданието на жп гара Габрово.

На този ден малките габровски творци ще имат възможност да рисуват на перона на гарата, да пеят забавни песнички за влака, да се забавляват.

Голямата награда за първенците във всяка от двете възрастови групи ще бъде безплатен двупосочен билет за пътуване с влак за цялото семейство по избрана от детето дестинация. Участниците, класирани от журито на второ и трето място, ще получат играчки от естествени материали, книжки за оцветяване, лакомства, стикери и др.

Специални награди са предвидени за учебните заведения с най-активно участие. Творбите на всички участници ще бъдат изложени в чакалнята на жп гара Габрово, освежена от екипа на „Железниците Днес” през 2014 г.

В нея редом с обособените  кът с информация за развитието на железопътния транспорт в Централна България, с информация за посетителите на град Габрово, с информация за природното богатство на региона и страната, библиотечен кът „Пътуващата библиотека” ще бъдат представени и рисунките на малките художници.

За финал на конкурса е избран 31 май – почивния ден преди 1 юни – Международния ден на детето. Ежегодно на този ден „Холдинг БДЖ” ЕАД подарява безплатно пътуване на всички български деца до 14 години срещу представяне на документ, удостоверяващ възрастта на пътниците.

Младите пътници могат да се възползват от тази възможност от 00:00 ч. до 24:00 ч. на 1-и юни във всички категории влакове (пътнически, бързи и бързи влакове със задължителна резервация).

Заплащат се единствено запазените места, добавките за бързи влакове със задължителна резервация и спалните места. Децата на възраст до 10 години задължително пътуват с придружител.

Второто издание на Кампанията на „Железниците Днес” за популяризиране на железопътния транспорт в Габровско стартира през декември месец 2014 г.

Тя има за цел да изтъкне предимствата на железопътния транспорт, особено екологичните, да покаже, че пътуването с влак не само не е страшно, но даже е и приятно и забавно, да привлече повече пътници, информирайки ги за позитивните промени в разписанието на влаковете, освежаването на подвижния състав и други.

Второто издание на Конкурсът за детска рисунка е поредната инициатива от продължаващата вече втора година Кампания.