Намериха временен подслон за клошарите
Намериха временен подслон за клошарите / Impact Press Group

Община Габрово осигури в студа за местните клошари помещение, в което те могат да се стоплят, пренощуват и окъпят. Има баня, тоалетна и се обмисля поставянето на телевизор, съобщи за Дарик Ивелина Иванова, началник отдел „Социални дейности".  

В понеделник следобед  общински служители и представител на социалната служба са обходили и разговаряли с всички регистрирани бездомници в Габрово. На всеки един е обяснено, че има вариант за временно приютяване. Двама от бездомниците са отказали, но 7 са се възползвали от предложението и тази нощ са спали на топло. Преди това те са минали  преглед в спешно отделение на Областната болница. Първоначалната идея е била на клошарите да бъде осигурено само място за нощуване, от днес обаче, те могат да стоят в помещението и през деня. Капацитетът му е 15 места.

Осигурена е топла храна, която се предоставя безплатно от две габровски фирми. Храната е предназначена само за тези, които остават и през нощта. В цялостната организация по приютяването на бездомниците са оказали съдействие представители и на полицията, и болницата. По думите на Иванова мярката е временна, като за следващия зимен период ще се работи заедно с БПЦ.