/ БГНЕС
Здравните власти ще санкционират организаторите на концерта на площада в Габрово вечерта на 30 декември. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов.

Той изрази изумлението си от решението по този начин да се нарушат противоепидемичните мерки, когато страната е в частичен локдаун.

"Концерт на центъра на града! Сигурно ще бъде наложена санкция на организаторите на това събитие. Аз лично за себе си не мога да намеря логиката в организирането на това мероприятие. Разбирам желанието на всички да се събират, да посрещнат новата година заедно, няма нищо лошо в това. Едва ли има заповед или забрана, която може да попречи на човек да съпреживее тази радост, да се събере или да се напие.", коментира здравният министър и подчерта, че РЗИ ще се задействат по въпроса.

Той не подмина и размяната на реплики по повод несъгласието му да бъдат отворени ресторантите към хотелите и след полунощ на 31 декември. От бранша изказаха недоволство, след като идеята за отварянето на хотелските ресторанти за празника дойде от вицепремиера Марияна Николова. "Имаше една полемика, свързана с ресторантите в хотелите и едно обвинение, отправено към мен, по отношение на морала и по отношение на това, че трябва да направим нещо повече по отношение на средства и изплащане на компенсации. Думите "морал" и "пари" - между тях не можа да сложа знак за равенство. Ние ще водим битката за живота на всеки български гражданин", отговори Костадин Ангелов на упрека.

И се аргументира: "Защото жертвите на COVID приближават 8 хил. души от началото на епидемията. В живота на един лекар той почти не си спомня хората, на които е помогнал, но цял живот не може да забрави хората, които е загубил", призна още здравният министър.