Наказателни постановления за 19 050 лв. наложи Басейнова дирекция Дунавски район
Наказателни постановления за 19 050 лв. наложи Басейнова дирекция Дунавски район / netinfo

 

88 разрешителни са издадени през август и септември от Басейнова дирекция Дунавски район, съобщават от институцията. Най-голям е броят на тези за водовземане от подземни води - 26, при 13 издадени за водовземане от повърхностни води. За ползване на повърхностен воден обект са издадени 25 разрешителни, а за заустване - 24 броя. През двата месеца са издадени 3 решения за прекратяване на действието на разрешителни, 9 решения за измененние на разрешително и само 1 отказ  за издаване на разрешително.

304 контролни проверки за изпълнение разпоредбите на Закона за водите извършили за периода експертите на Басейнова Дирекция - Плевен. Най-много са по изпълнение на изискванията на издадените разрешителни - 77, и  по състоянието и правилната експлоатация на водовземните съоръжения за използване на повърхностните и  подземни води и съоръженията за измерване на водните количества - 67 проверки.

За двата месеца са извършени 9 проверки по сигнали на граждани и институции.

Басейнова дирекция - Плевен през тези месеци засили и контролът по неплатени такси за водоползване и ползване на воден обект.

В резултат на проверките са съставени 17 акта за установяване на административни нарушения. Издадените наказателни постановления са 19, от които 9 са влезли в законна сила. Общата стойност на наказателните постановления е 19 050 лв., платени са 6 650 лв.

Сигнали за нарушение на Закона за водите могат да се подават на тел.: 064/885100 и 0886330485. Анонимни сигнали не се приемат, уточняват от Басейнова дирекция Дунавски район.