Най-верните бяха на Шипка
Най-верните бяха на Шипка / 100 вести

"Най-верните бяха на Шипка", кратко и ясно е водещото заглавие на вестник "100 вести" днес. Изданието предлага репортаж от голямото събитие, отбелязано на 22 август.

Гъстата мъгла и дъждът в съботния ден не попречиха на признателните българи да почетат героизма на бранителите на прохода Шипка през лятото на паметната 1877 година.  Най-първи бяха децата – 150 ученици от различни краища на страната, дошли, за да се включат в състезанието по изкачване на 890-те стъпала към Паметника на свободата.

А той ги посрещна, обвит в мъгла и вятър, за да направи тяхното постижение достойно за подвига на онези, които преди 138 години са оставили костите си на това място, за да живеят те в свободна страна.

Кметовете на Дряново и Трявна свикват консултации с парламентарно представените в 43-то Народно събрание политически партии и коалиции за формирането на ОИК за провеждането на избори за общински съветници и кметове, както и за национален референдум на 25 октомври 2015 г. В Дряново срещата е днес, в Трявна - сряда.

Добър туристически сезон има в Трявна, научаваме от интервю с Юлия Нинова, директор на музея за резбарско и зографско изкуство.

"Бих казала, че сезонът е доста добър за нашия музей. Според статистиката през 2014 година до края на юли сме имали 37 300 посетители, а през същия период на тази година имаме 39 220 – т. е. с близо 2 хиляди повече. От тези 39 хиляди туристи 1642 са чужденци. Забелязва се и увеличение на посещенията на ученически групи от цялата страна, най-вече през месеците април, май и юни", споделя тя.