брош
брош / Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош
Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош разкри Димитринка Йорданова пред 50 деца от град Карнобат, които на Велики четвъртък посетиха „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Димитринка Йорданова я научава преди десетилетия от много възрастна жена. Рецептата е ползвана столетия наред в българските семейства.
 

ЕМО Етър
Корени от брош


„В съда се нарежда един пласт корени от брош, върху който се поставят яйцата. Покриват се с друг пласт брош и се заливат с вода. Яйцата се слагат сурови и се варят в получената от повишаването на температурата гъста течност.”
 

ЕМО Етър
Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош


Димитринка Йорданова, която боядисва с растителни багрила не само яйца, но и тъкани, изпробва нови варианти. Установява, че растенията, които са подправки и служат за бърза консумация не дават траен цвят.
 
„Ако някой реши да боядисва с куркума, се получава много силен и наситен цвят, който обаче силно избледнява след няколко часа”, споделя опита си тя.

Люспите от лук са сред предпочитаните от нея източници на добър за боядисване на великденски яйца цвят. Необходимо е да се накиснат, да са в достатъчно количество и да се варят дълго. Цветът на яйцата е или червен, или кафяв, което зависи от люспите и от времето за престояване на яйцето в получената оцветена течност.
 
За разлика от боядисаните със съвременни химически бои, великденските яйца, които получават цвета си с естествени багрила, трябва да са сурови. Варят се в загрятата течност.
 

ЕМО Етър
Най-старата рецепта за боядисване на великденски яйца с растението брош


Къна Бочукова също показва как се боядисват яйца с естествени багрила в „Център Българка” на ЕМО „Етър”. Тя учи посетителите, че растенията трябва да се накиснат вечерта преди боядисването в студена вода, която след това се загрява. Къна Бочукова боядисва и с най-обикновен червен пипер.
 
„Взема се червен пипер и се слага в студена вода. Прибавят се оцет и сол. Сместа се поставя на огъня и при завирането се слага яйцето. С люспите от лук е същото. Накисват се в студената вода. Ако ги нарежеш на ленти и ги поставиш на яйцето, се получава много хубава украса.”
 

боядисване на яйца
ЕМО ЕТЪР


Семра Куриева, ръководител на групата деца от град Карнобат използва предимно лук, за да боядиса яйцата си. Привърженик е на естествените багрила. В ЕМО „Етър” научава за растението брош и чудесния червен цвят, който се постига с него. Семра споделя, че ще боядисва яйцата си не на Велики четвъртък, а на Велика събота, защото днес е на път, но ще намери време да купи корен от брош, за да изненада близките си.