Над 200 деца участваха в първия Златен славей
Над 200 деца участваха в първия Златен славей / netinfo

Над 200 деца участваха в Първия регионален музикално-фолклорен конкурс за деца „Златен славей”, който се проведе в Габрово на 18 и 19 октомври.
В надпреварата с изпълнения на народи песни и възстановки на фолклорни обичаи се включиха деца на възраст от 3 до 15 години от девет детски градини, осем училища, четири читалища, едно кметство и две организации.

Жури от специалисти в областта на фолклора, с председател Николай Христов-Габровеца, отличи общо 21 изпълнения. От тях първи награди получиха трима индивидуални изпълнители, три вокални групи и Детска градина „Явор” за представяне на фолклорен обичай.

Специални награди бяха връчени на Читалище ”Пенчо Славейков” от Трявна - за най-масово участие, на Вокална група „Децата на Севлиево” - за най-добро изпълнение и на 3-годишната Ивайла Томчева от Габрово - за най-малък участник. Ивайла се представи в конкурса с персните „Дешка черешка” и „Мари моме, хубава"

Първият регионален музикално-фолклорен конкурс за деца „Златен славей” се проведе по инициатива на Детски фолклорен ансамбъл „Габровче” с подкрепата на Община Габрово и Регионален център „Читалища”. Целта на надпреварата е да бъдат съхранени и популяризирани местните фолклорни обичаи, да бъдат издирени млади таланти, както и повече млади хора да бъдат приобщени към традициите на народната песен и фолклорната култура.