Над 110 тона боклук събрани в Габрово
Над 110 тона боклук събрани в Габрово / Дарик Габрово

Заканата за най-мащабно пролетно почистване в страната е напълно оправдана, заяви кметът на Габрово Томислав Дончев. Възпитаниците на 17 детски и учебни заведения в града са събрали 45 тона отпадъци. Това е близо 3 пъти повече в сравнение с миналата година, поясни Дончев. Екипите на Общинска администрация са засадили 75 метра жив плет и са извадили 3 тона боклуци от Янтра. Общо от Общината са събрали 13,5 тона отпадъци.

Двойно се е повишила активността на гражданите в сравнение с миналата година. До момента са получени над 20 сигнала за извозване на боклуци. Изхвърлени са 46 тона, остават още 6, докато при предишната кампания от габровци са били събрани по-малко от 17 тона.

Сред боклуците най-много са били изхвърлените пластмасови бутилки, следвани от строителните отпадъци, обувки и стъклени бутилки. При почистването коритото на Янтра екипът на Дарик откри и голямо количество памперси.

Според Дончев от инициативата има ефект, а и кампанията все още е в началото си. От Общината продължават да събират заявки за извозване на събраните отпадъци. Срокът на „Яхвайте метлите 2” е до края на април.