„Да се срещнем на Шипка“
„Да се срещнем на Шипка“ / Областен управител Габрово

Под мотото „Да се срещнем на Шипка“  ще преминат събитията, включени в проявите за Национално честване „Шипченска епопея“ през настоящата година. През цялата седмица 21-26 август в Габрово ще има различни прояви, посветени на 141 години от героичната епопея. Организатор на тържествата е инициативен комитет, който се председателства от областния управител на област Габрово г-жа Невена Петкова.

Тя споделя, че акцентът тази година ще е върхът Шипка. Вероятно всеки ще си помисли, че всяка година това е фокус на събитията. „Да и това е така, но през настоящата година ние ще погледнем към истинският връх, онзи който е в близост до зимната войнишка землянка и Командния пункт на генерал Столетов. Точно там ще е откритият урок по история, който проф. Петко Петков ще изнесе на 24 август“ – обясни Невена Петкова. Още един нов елемент в програмата предвиждат организаторите и това е мястото на възстановката, която ще реализират НД „Традиция“.

Областен управител
„Да се срещнем на Шипка“

Централната височина ще стане център на събитията на 25 август, където ще се пресъздадат историческите действия. „Огромно предизвикателство е да преместим това мероприятие, първо защото всички са свикнали то да бъде на Орлово гнездо и второ защото организационно е по-сложно.“ – споделя още областният управител.

Всички организатори смятат, че усилията ще си заслужават, защото там  максимално се запазва автентичността на събитията от третия ден на Епопеята(11/23), когато съдбата на Шипка е висяла на косъм. От Националния парк – музей „Шипка – Бузлуджа“ всеки път напомнят, че трябва да се знае, че Шипка не е просто мястото на Паметника на свободата. Всяко едно кътче от парка е пропито с история, затова през настоящата година ще се отправи поглед именно към връх Шипка и преломния момент от защитата на прохода. 

В хронологичен ред събитията започват с празнични инициативи за деца и възрастни в градинката с мечето, както повечето габровци наричат  парка до РБ „Априлов – Палаузов“.  Там Областна администрация – Габрово, заедно с община Габрово, РБ „Априлов – Палаузов“, създателите на „Роден пъзел“, художничките Ема Вертерова и Елиза Ковачева са предвидили множество занимания, които ще завършат с лятно кино на открито и прожекция на исторически филм, със съдействието на Дома на хумора и сатирата, които предоставят  техниката си. Следващите дни предлагат изложба „Незабравимите български опълченци“ на Тошо Пейков, представяне на албум с литографии „Пожар на Балканите“, както и представяне на още една книга, в която е събрана цялата известна на разузнаването информация за етническия състав на всички населени места, статистическите и икономически показатели на всички селища, както и законодателната база и практика от периода 1839-1877 г. 

Разбира се и тази година ще се проведат превърналите се вече в традиция състезания за ученици, за скоростно изкачване стълбите към Паметника на свободата и паралелно с това ще тече и състезание по ориентиране. Към момента записалите се състезатели са около 200 от цялата страна. Състезанието се организира с изключителната подкрепа на РУО-Габрово. 

Кулминационния ден 25 август започва с едно от емблематичните мероприятия, което от самото начало на Националните чествания беше припознато и организирано от Ротари клуб - Габрово, а именно туристическите походи. Те стартират рано сутринта с панихида за загиналите воини, която ще бъде на Соколски манастир.  Както всяка година по трите лъча - от Соколски манастир, м.Узана и гр. Шипка към връх Шипка се очакват стотици граждани, които да се изкачат до паметния връх. Вечерта ще завърши с тържествена заря-проверка и спектакъл на Национален фолклорен ансамбъл „Българе“.

Национално честване “Шипченска епопея” се организира в партньорството с Община Габрово, Национален парк - музей „Шипка - Бузлуджа”, РУО – Габрово и Ротари клуб – Габрово, Обществен дарителски фонд - Габрово и с подкрепата на: „Валентин Петров 2004“ ООД, Вердана ЕООД, „Идеал Стандарт“, Импулс АД, МАК АД, М-Пресс ООД, ОББ АД, Паралел ЕАД, „СТС Инвест Холдинг“ АД, „Хамбергер България“ ЕООД.

Традиционно, медийни партньори са: Дарик, в-к „100 Вести“, радио Бумеранг-FM, , Габрово нюз, Култура On Air, Photoplace club.

Организираният транспорт до Върха на 25 август ще тръгва от пл. Възраждане в Габрово в 9:30 ч, а от вр. Шипка за Габрово в 15:30 ч. Цената на двупосочния билет е 5 лв.