На Благовец деца месят питки и засаждат фиданки в село Николчевци
На Благовец деца месят питки и засаждат фиданки в село Николчевци / Дарик Габрово, архив

В дните преди Благовещение читалище „Христо Ботев 2008", с. Гарван, кметство Гергини, слага началото на инициативата „НеЗабравено имане", която ще се осъщстви съвместно с НЧ" Дим. Ив. Полянов" от село Гарван, община Ситово.

В събота /23 март/ деца от четирите села от кметството, ще засадятт плодни дръвчета, изпратени от с. Гарван, Силистренско, както и няколко овошки местни видове. Те ще растат пред клуб „Чаира" в с. Николчевци и пред сградата на старото училище в село Гарван.

Майстор ще ашладисва и подрязва дръвчета. Той ще покаже на малчуганите тънкостите на присаждането. Децата ще получат информация  за някои местни сортове, вече на изчезване, как и кога се подрязват, какви грижи се полагат за дръвчтата чрез използването на билки и различни биопрепарати. .По-късно ще запалят огньове и заедно с хората от селото ще ги прескачат. С думкане по тенекии ще изпъдят змиите и гущерите, а вечерта в клуб „Чаира" ще има празник, по време на който ще бъде организирана благотворителна томбола. Средствата от нея и доброволните дарения на хората, ще бъдат предназначени за болно дете. Така ще бъде възрдена традицията на Благовец да се оказва особена състрадателност към сирачетата, бедни и болни. Баби ще вържат възелчета на коланите на момиченцата против уроки, както са правели навремето. Ще разкажат за смисъла и значението на християнския празник и народните традиции.

На  25 март, Благовещение, в клуб „Чаира" в Николчевци ще гостуват  деца от клуб „Здраве" на ОУ „Иван Вазов" в Габрово с ръководител учителката Стефка Михова.  Децата също ще участват в засяването на фиданки и ще присъстват на демонстрация по ашладисване и подрязване на дръвчета. По-късно самодейки и доброволки от читалището ще покажат как се замесва питка, защото според народното поверие на този ден  младите момичета за пръв път месели питка с мед и я раздавали. Те правели това под вещото ръководство на възрастни жени. Децата ще разточат пърленки и ще ги изпекат. После ще си хапнат питките, а бабите ще ги почерпят с каша от коприва и зелена баница, за да има на трапезата зелено. Събитието се организира съвместно с ръководството на училището.

Инициативата предвижда още изучаване и описване на традициите в овощарството в селата от Габрово и от Силистра с желанието да бъдат съхранени стари местни видове, които са пред изчезване.