Мъжкият отбор на ръгби клуб Янтра стана вицешампион на България!
Мъжкият отбор на ръгби клуб Янтра стана вицешампион на България! / sport-gabrovo.com

Мъжкият отбор на ръгби клуб „Янтра“ остана само на 4 точки от историческа първа шампионска титла от първенството по ръгби 15.

Това съобщава електронното издание sport-gabrovo.com.

Във финала, игран на терена на НСА в столицата, ръгбистите ни отстъпиха на „Валяците“ (Перник) със 13:17 и спечелиха сребърните отличия от първенството. Това беше осми загубен финал в 40 годишната история на габровския ръгби клуб, а за перничани – трета поредна титла в шампионата. Срещата се игра пред около 300 зрители, сред които бяха и доста привърженици на играта от Габрово, начело с областния управител – Николай Григоров.

Като цяло габровските ръгбисти не успяха да покажат най-доброто, на което са способни. Тактическите планове на треньорския тандем Георги Петков и Трифон Костадинов не се осъществиха на терена. Отборът на „Янтра“ се поведе по непривлекателната игра на перничани и не можа да извади топката от схватката, за да разиграва със силната си тричетврътна линия. В случаите, в които го направи успешно, пък се намесваше румънският рефер, който ръководи срещата – Габриел Шейтай. Арбитърът от северната ни съседка демонстрира доста дискусионно съдийство. Още в 5-та минута Шейтай отмени есе на Стефан Стефанов, като не зачете авантаж при атака на габровския тим. През втората част румънецът спря с неразбираеми отсъждания и още два пробива на Ивайло Иванов, които на 90 % щяха да доведат до още точки в актива на „Янтра“. В крайна сметка това натежа и габровския тим отново се размина с жадуваната титла.

Иначе, чисто статистически, „Янтра“ поведе в срещата с есе на Ивайло Иванов. Пробивът на състезаващия се във Франция габровски ръгбист беше близо до ъгъла на полето и съответно Стефан Стефанов пропусна допълнителния удар, който трябваше да изпълни почти от тъч линията.

Перничани добутаха с мощната си схватка играта близо до точковото поле на габровския тим и бяха възнаградени с техническо есе, което стана пълно след точния централен изстрел на шутьора Марио Филипов – 5:7. В последната минута на полувремето обаче ръгбистите на „Янтра“ предоставиха добра възможност на Стефан Стефанов да изпълни наказателен удар и този път той не пропусна, като даде аванс на „Янтра“ на полувремето – 8:7.

Втората част започна зле и схватката на „Валяците“ отново реализира есе. Николай Николов заложи топката в точковото поле на „зелените“ и изведе тима си напред – 8:12. В средата на полувремето ситуацията се повтори, като този път петте точки донесе Георги Ваклинов - 8:17. Габровският тим не се отказа и след чудесен самостоятелен рейд на желязния боец Ивайло Иванов намали на 13:18.

За съжаление и в тази ситуация шутьорът Стефан Стефанов трябваше да бие почти от тъча и пропусна. В последните минути Ивайло отново тръгна мощно напред, но беше спрян с поредния необясним аргумент от рефера и това беше всичко – перничани ликуваха за трети пореден път, а габровските ръгбисти напуснаха терена с изписано върху лицата им огромно разочарование.

Загубата във финалния мач в никакъв случай обаче не трябва да обезценява постигнатото от отбора. Напротив, шапки долу за габровските ръгбисти за любовта към играта, която демонстрират, и за това, че накараха всички свързани с 40 годишната история на този спорт в града да мечтаят за титлата. След няколко сезона в миманса и присъствие в долната част на класирането, през тази година „Янтра“ показа един сплотен и много боеспособен отбор, който беше сериозен фактор в първенството.

Изданието sport-gabrovo.com представя вицешампионите на България са: Пенчо Пройчев, Петър Ганев, Филип Иванов, Петър Йовчев, Димитър Георгиев, Пламен Лалев – капитан, Стефан Аврамов, Георги Дженков, Трифон Костадинов, Венелин Иванов, Димитър Мадемов, Мариян Цонев, Мартин Стоянов, Стефан Стефанов, Ивайло Иванов, Румен Колибаров, Евгени Димитров, Никола Добрешков, Павел Иванов, Даниел Цвятков, Даниел Петков, Даниел Марков, Галин Иванов, Андриян Желев. Треньори Георги Петков и Трифон Костадинов.