Мониторинг на посетителите в НП Централен балкан
Мониторинг на посетителите в НП Централен балкан / netinfo

В Националния парк “Централен балкан” започна мониторинг на посетителите. В преброяването са включени активните месеци на летния туристически сезон - юли, август, септември и октомври. Наблюденията се извършват от служители на дирекцията в продължение на четири седмици.

Мониторингът се осъществява на пунктове, разположени на основни входни и изходни маршрути за парка – долна лифтова станция над гр. Сопот, пътека Карлово – хижа Васил Левски; Екопътека Бяла река, КИП Сладка вода, хижа Ехо, интерпретиран маршрут Достъпна среда – Беклемето, хижа Хайдушка песен, м. Заводна, Кордела, ВЕЦ Видима (разклона за м. Мазането и екопътека Видимско пръскало), база Табите.

Отчита се броят на посетителите, които минават през времето от 9 до 17 часа, като тези от тях, които отиват и се връщат в рамките на един ден, се преброяват еднократно. Системата за мониторинг дава представа за броя на туристите, посещаващи парка, както и предпочитаните от тях маршрути и хижи. Резултатите от мониторинга позволяват на Дирекцията да направлява туристическия поток през активния туристически сезон.