/ Момчил Неков
На среща с граждани в Габрово, Дряново и Трявна кандидатът за евродепутат от листата на „БСП за България“ Момчил Неков разговаря с жителите на областта и представи своите приоритети в Европейския парламент.

По думите му, Габровският регион може да се прочуе и в Европа, благодарение на продукти като габровския пестил. „Европейските схеми за качество дават възможност на производители в селските райони да създават, поддържат и защитят своите регионални продукти. Радвам се, че този уникален продукт се върна отново в хранителната мрежа и сега не само габровци, но и в редица други градове може да бъде намерен габровският пестил”, коментира Момчил Неков.

Означението „планински продукт” също предизвика интерес за габровци. То ще даде възможност на производителите на млечни, месни продукти, мед и билки например да се открояват. „Потребителите ще знаят, че купувайки продукт с подобно означение, те подпомагат производители в региони с ограничения и по-трудни условия.

Тази добра европейска практика ще намери приложение и у нас идните седмици”, допълни още Неков. Самият той внесе предложение за наредба за термина за качество миналата година в МЗХГ. Другите теми, по които Момчил Неков е работил в рамките на сегашния си мандат като евродепутат и обсъди с гражданите, са двойния стандарт при храните, по който той беше докладчик в парламента, таваните за субсидиите, защитата на интересите на българските пчелари и на овцевъдите.

Снимка:
Момчил Неков

„Социалистите са тези, които започнаха и изнесоха борбата срещу дискриминационния двоен стандарт, използван спрямо българите и другите източно- и централноевропейци.

„Ние в европарламента свършихме своята работа, сега зависи от българското правителство да защити своите граждани”, подчерта Неков. По-рано през деня Момчил Неков посети Дряново и Трявна. При разговорите си с граждани те споделиха за проблема със злоупотреби, свързан със земите в Дряновския балкан. Едри земеделци изкупуват земите тук, но не за да развиват селското стопанство, а уж, прилагайки добри земеделски практики, да получават субсидии.

Всъщност земите остават занемарени. Друг проблем, който предизвиква голямо разочарование сред хората, са злоупотребите с европейските фондове и по-специално „къщите за гости”, станали обект на редица разкрития. „Те станаха символ на корупцията.

Управляващите ни карат да се страхуваме дали ще ни идват пак гости”, сподели собственичка на такава къща в Трявна, която със собствени средства е създала къщата си за гости. Момчил Неков представи свършеното от него в защита на планинските региони и планинското производство.

„Да превеждам Брюксел на български, е каузата ми в рамките на този мандат. Такава ще бъде и в бъдеще”, каза още пред събралите се граждани в Трявна Момчил Неков.

Платен материал

Купуването и продаването на гласове е престъпление!