Мобилният офис на евродепутата Момчил Неков идва в региона
Мобилният офис на евродепутата Момчил Неков идва в региона / Момчил Неков, член на ЕП, личен архив

На 19, 20, 23 и 24 септември мобилният офис на евродепутата Момчил Неков ще посети област Габрово, като част национална обиколка.

Евродепутатът стартира на 4 септември от Стара Загора първия си мобилен офис, който по план ще обиколи цяла България. В рамките на предизборната кампания проектът временно ще преустанови дейността си и ще я поднови на 1 ноември.

Първа спирка ще бъде община Дряново където офисът ще бъде разположен на пешеходната зона на 19 септември от 10:00 ч. до 18:00 ч. след това на 20 септември той ще посети община Трявна на централния площад. На 23 септември офисът ще бъде в община Габрово срещу ГУМ. Последна спирка ще бъде Севлиево – 24 септември. Неков ще присъства на приемните в Дряново и Трявна.

Амбициознатакампания има няколко цели.

Първата е Неков и неговият екип да направят работата на евродепутата по-достъпна за хората чрез тазисвоеобразна мобилна приемна. По този начин гражданите ще могат да поставят директно своите въпроси, които искат той да повдигне в ЕП. Мобилният офис цели още да запознае хората с дейността и инициативите, които младият социалист организира – например националната кампания „Година на географските означения“.

Екипът на мобилния офис ще бъде полезен на гражданите и с информация, свързана с възможностите, които европейските програми им предоставят. „За мен е много важно да разбера потребностите и проблемите на хората, за да мога да защитя техния интерес по възможно най-добрия начин.

След разговорите ми с производителите на череши в Кюстендил, например, разбрах за сериозните загуби в сектора вследствие на руското ембарго и поставих въпроса за компенсации пред еврокомисаря по земеделие“, сподели Момчил Неков. Желанието на евродепутата е да се свърже с неправителствени организации,  работещи в сферата на земеделието, културата, образованието и спорта, с които да си сътрудничи.

Подготовката на проекта за мобилен офис продължи повече от половин година и е опит да се улесни комуникацията между българските граждани и евродепутата. В обществото се знае малко за европарламента и в частност за работата на неговите членове, но всъщност това е единствената институция, през която гражданите могат да влияят върху политическите процеси в ЕС. Това е законодателният орган на съюза и единственият, избиран пряко от европейските граждани.