Мобилна лаборатория и специалисти кастрира, обезпаразитява и чипира безстопанствените кучета в Дряново
Мобилна лаборатория и специалисти кастрира, обезпаразитява и чипира безстопанствените кучета в Дряново / Община Дряново

Автомобил, оборудван като мобилна амбулатория подпомага действията на Община Дряново в действията й за ограничаване разпространението на бездомни кучета. С него екип от специалисти обикаля раона и обработва бездомните животни на място. Предвидено е и фондонабиране, за да се осигури периодичност при провеждането на акциите, непрекъснато текат информационно-задомителни кампании, а на по-късен етап се предвижда и изработване на регистър на безстопанствените кучета.

Всички тези дейности станаха възможни благодарение на спечелен от Народно читалище „Развитие- 1869" проект „Активни граждански общности чрез читалищата в България: Втори етап", финансиран от Платформа „Агора" и Фондация „Америка за България". Община Дряново е партньор в проекта.

Идеята е да се утвърди, разшири и популяризира моделът на участие на общността в решаването на местни проблеми и подкрепа на обществени каузи чрез читалищата. В рамките на инициативата се проведоха няколко граждански дискусии, от които стана ясно, че дряновци са съпричастни и имат желание проблемът с популацията на безстопанствените животни да намери своето решение. Те се обединиха около становището, че с осъществяването на предвидените дейности ще се намали популацията, ще се осъществи контрол върху отглеждането на домашните любимци, ще се повиши чистотата на градската среда. Не на последно място дряновци коментираха, че прибирането във временен приют ще ликвидира конфронтацията между хората в отношението им към безстопанствените животни.