Млечен продукт с растителни мазнини не е сирене
Млечен продукт с растителни мазнини не е сирене / netinfo
В Габровска област всички седем млекопреработвателни предприятия спазват нормативната уредба и етикетите на предлаганите от тях продукти отговарят на изискванията. Всички продукти, в които има вложени растителни мазнини са обозначени с наименования, различни от сирене,каквито са разпоредбите. Това заяви днес на среща в областна администрация началникът на Държавен ветеринарно санитарен контрол д-р Иван Иванов. Дискусията бе организирана от областния управител и в нея участваха представители на млекопреработвателни фирми, ветеринарните служби, регионалната инспекция по опазване и контрол на общественото здраве, комисията за защита на потребителите и журналисти.

Завишаване на контрола в търговските обекти, които предлагат неопаковани млечни продукти, създаването на лаборатория за изследване на количествата вложени суровини и определяне с нормативен акт на границите, в които могат да бъдат използвани са част от мерките, които според участниците в срещата биха подобрили сигурността на пазара с млечни продукти.

Млекопроизводителите са категорични, че влагането на растителни мазнини не вреди на здравето. На подобно мнение са и от ветеринарната служба. “Производителите в момента могат да работят както по тяхна собствена технология, така и по БДС. Ние контролираме точно това. Нашата дейност е свързана с безопасността на продуктите. Нямаме право да се месим и да забраняваме вноса на тази или онази суровина.”, коментира директорът на РВМС д-р Спасов. Част от преработвателите са на мнение, че кампанията срещу влагането на заместители в продуктите е свързана с протеста на млекопроизводителите. Растителни мазнини и други примеси се влагат от няколко години и то напълно законно.

“Няма как да бъдем принудени да изкупуваме само българско мляко при положение, че неговата цена е почти два пъти по-висока от тази в Европейския съюз”, е мнението на предприемачите.