Министър Иван Данов на работно посещение в Габрово
Министър Иван Данов на работно посещение в Габрово / снимка: БГНЕС, aрхив

Възможностите за финансиране на подготовката и изпълнението на инвестиционни проекти за територията на област Габрово ще бъдат дискутирани по време на работна среща в Габрово с участието на министъра инвестиционното проектиране проф. д-р арх. Иван Данов.

Разговорът е насрочен за 19 август /понеделник/ от 14:30 часа в Ритуална зала на Община Габрово с участието на представители на институции от областта, професионални сдружения, търговски дружества и бизнес сдружения.

Министър Данов е в Габрово по покана на Николай Григоров, Областен управител.

Основни теми, които ще бъдат обект на дискусия са възможностите за финансиране на подготовката и изпълнението на инвестиционни проекти за територията на област Габрово, функциите и правомощията на Министерството на инвестиционното проектиране, във връзка с прилагането на Закона за устройство на територията, приоритетите в областта на устройственото проектиране и строителството (вкл. изготвянето на ОУП), изграждането на кадастъра като основа за привличането на инвестиции в строителния сектор.

Министърът на инвестиционното проектиране осъществява ръководството и контрола върху  дейността на участниците в инвестиционния процес, както и на дейностите по разрешаване на строителството, приемането и въвеждането в експлоатация на готовите строежи.

Към Министерство на инвестиционното проектиране (МИП) са дейностите по разработването на нормативни актове в областта на проектирането, изпълнението, експлоатацията и разрушаването на строежите и тяхното хармонизиране с правото на Европейския съюз.