Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК- Габрово
Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК- Габрово / Dariknews.bg, архив
Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК- Габрово
68329
Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК- Габрово
  • Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК- Габрово

Драмата с назначаването на управител на ВиК – Габрово продължава. Битката между министъра на Регионалното развитие Десислава Терзиева и Община Габрово, като съдружник във ВиК-дружеството, след кратко затихване, се разразява отново. Опитът да се внесе промяна в ръководния състав на водоснабдителната фирма, като се смени назначения при управлението на ГЕРБ шеф инж. Владимир Василев, изостря противопоставянето.

По искане на министерство на Регионалното развитие на 31 октомври инж. Владимир Василев отправя покана до председателите на общинските съвети в Габрово, Дряново и Трявна, в качеството им на съдружници, да участват в Общо събрание. Министър Терзиева е поискала това да стане на 17 ноември, но с мотив да бъде приключена финансовата година, инж. Василев  определя за дата на Общото събрание 17 януари 2014 г. В поканата е посочен дневен ред от пет точки – освобождаване на управителя на дружеството, избор на нов управител и определяне на възнаграждението му, избор на контрольор и определяне на възнаграждението му, възлагане на министъра да сключи договор с избраните на двете длъжности лица.

Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК Габрово
netinfo

От министерството не са се съгласили с датата 17 януари и министър Терзиева обявява, че се свиква Общо събрание на 21 ноември със същия дневен ред.

Министър и съдружници в надпревара за свикване на Общо събрание на ВиК Габрово
netinfo

Това доведе до извънредно свикване на местните парламенти в общините Габрово, Дряново и Трявна, които са съдружници във ВиК. Днес късно следобед заседава Общинския съвет в Габрово. В дневния ред са посочени двете покани за Общо събрание. Предложението на Николай Сираков, председател на ОбС в Габрово е Таня Христова, представител на Общината в Общото събрание, да гласува против всички предложения на министър Терзиева.

На 19 септември се проведе Общо събрание, след което бе обявено, че инж. Мила Владова е новият управител на „ВиК” ООД – Габрово. Тя бе избрана по предложение и с гласовете на представителите на Министерство на регионалното развитие, което притежава 51 % от капитала на дружеството, и на Община Трявна – 7%. Представителят на Община Габрово - кметът Таня Христова гласува „против”,  с „въздържал се” гласува представителят на Община Дряново. Община Габрово обжалва решението на Общото събрание от 19 септември, което спря неговото изпълнение.