/ ДХС

Музеят на хумора и сатирата връчи традиционната си награда в рамките на 44-тата Национална изложба на карикатурата, организирана от секция "Карикатура" към Съюза на българските художници. Получи я доайенът на карикатурата Милко Диков - плакет "Светът е оцелял, защото се е смял" и покана за самостоятелна изложба в рамките на Карикатурен салон 2019 през месец октомври.

Музеят на хумора и сатирата посреща „неканени гости” с чорба от 47 черупки от „етърски” охлюви

И екипът на Музея на хумора, и господин Диков очакват с нетърпение подготовката на изложбата в Габрово. През годините художникът е бил редовен участник в Биеналето на хумора и сатирата в Габрово. Карикатуристът е носител различни награди  в историята на конкурса - отличие в първото му издание през 1973, Специална награда на журито за графика през 1977, нагдада на Съюза на българските художници през 1981 и на първа награда за карикатура през 1985 година. Член е и на жури през 80-те. За колекцията на Музея авторът е дарил 32 карикатури.

Музеят на хумора и сатирата ще отбележи своя 47-ми рожден ден

При откриването бяха обявени и остналите традиционни за Националната изложба на карикатурата награди. Голямата награда на Съюза на българските художници бе присъдена на Валентин Георгиев. Наградата на секция „Карикатура“ получи Майя Чолакова, а наградата на Столична община на името на Доньо Донев - Галина Павлова.

В Националната изложба на карикатурата са представени творби на 41 автори. Тя е разположена на 4-ия етаж в галерията на СБХ на ул. „Шипка“ 6 и ще бъде отворена за посетители до 25 април 2019 г.