Миграционният поток от Габрово навън е намалял, но не е спрял
Миграционният поток от Габрово навън е намалял, но не е спрял / DarikNews.bg
Миграционният поток от Габрово навън е намалял, но не е спрял
83210
Миграционният поток от Габрово навън е намалял, но не е спрял
  • Миграционният поток от Габрово навън е намалял, но не е спрял

Миграционният поток от Габрово навън е намалял, но не е спрял, това заяви за Дарик Галина Михнева, изпълнителен директор на Габровската търговско-промишлена палата. Тя потвърди, че демографския въпрос стои с много голяма сила в Габрово.

"В един момент би могло да се достигне критичен минимум, след който ние няма да имаме работна сила. За някои от професиите този минимум вече е факт, що се отнася до средния технически персонал. В машиностроенето и електротехническата промишленост има масова липса на по-млади кадри. В момента там работят хора в пенсионна и предпенсионна възраст. След пет-шест години какво ще стане? Там не може да има приемственост на опита. Да, има нови технологии. Да, повече с ума се работи, но се налага и с ръцете".

Тенденцията за изтичане на кадри от Габрово се потвърждава от консултантската дейност на Европа Директно, структура която на местно ниво също е оглавявана от Галина Михнева. Част от важната дейност е предоставяне на информация, свързана с теми, касаещи ЕС.

Свободното движение на хора, е нещо което е вълнувало особено много посетителите в Центъра тази година. По думите на Галина Михнева интересът е насочен към това дали ще се признаят дипломите от наши университети в други държави от ЕС, какви са правата на българите в страни от Съюза, дали човек може да работи законно и какъв е пътя за това.

Галина Михнева изрази съжаление от факта, че запитванията са в немалка степен от хора, които смятат да заминат и да се установят по-трайно в чужбина.